Cercetari Header image

Babiuc Vasile- susținerea tezei de doctor habilitat în științe medicale

Data
Consultant științific
Ghidirim Gheorghe - doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, Academician al AȘM; Marin Ion - doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, Om Emerit

 

Pretendent: Babiuc Vasile

 

Consultant științific:

Ghidirim Gheorghe – doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, academician al AȘM

Marin Ion   – doctor habilitat în ştiințe medicale, profesor universitar, Om Emerit


Referenți oficiali

Tarcoveanu Eugen,doctor în ştiințe medicale, profesor universitar, UMF „Gr. T. Popa”, Iaşi, România

Topor Boris, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, USMF „Nicolae Testemițanu”

Bujor Petru, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, USMF „Nicolae Testemițanu”

 

Consiliul Științific Specializat DH 321.13.03

 

Tema tezei: „Arsurile în diferite condiţii climaterice (continentale, tropicale și subtropicale) (etiologia, patogenia, clinica şi tratamentul)”

Specialitatea: 321.13 Chirurgie

 

Data: 16 septembrie 2020

Ora: 12:00

Local: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie„Nicolae Testemițanu”, sala 205 (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 165, Chişinău, MD-2004, Republica Moldova).

 

Componența Consiliului Științific Specializat:

 

Președinte:

Gudumac Eva, doctor habilitat în științe medicale,  profesor universitar, academician al AȘM

 

Secretar științific:

Jalbă Alexandru, doctor în ştiințe medicale, conferențiar universitar

 

Membrii:

Ungureanu Sergiu, doctor habilitat în științe medicale, conferențiar universitar

Angelici Gheorghe, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar

Rîvneac Victor, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar

Ciobanu Gheorghe, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar

Cazacov Vladimir, doctor habilitat în ştiințe medicale, conferențiar universitar

 

Principalele publicații la tema tezei ale autorului:

Monografii monoautor:

  • Vasile Babiuc „Rolul microflorei în patogenia arsurilor în diferite condiţii climaterice (continentale, tropicale şi subtropicale)”, Tipografia „Balacron”, Chișinău, 2019, 142 pag. ISBN 978-99-75-3288-3-B

 

Articole în reviste ştiinţifice:           

  • Babiuc Vasile. The treatment of donor areas in patients with burns using preparation based on azo compounds. În: Curierul Medical. Chişinău, 2015, v. 58, nr. 5, p. 3-5. ISSN 1857-0666.
  • Babiuc Vasile. The role of heat factorinthe pathogenesis of burns. În: Curierul Medical. Chişinău, 2015, v. 58, nr. 6, p. 3-6. ISSN 1857-0666.
  • Babiuc Vasile. Hydroelectrolytic disorders in patients with combustions in different climatic conditions. În: Curierul Medical. Chişinău, 2015, v. 58, nr. 2, p. 29-35. ISSN 1857-0666.
  • Babiuc Vasile. The role of microflora in the pathogenesis of burns in different climatic conditions. În: Curierul Medical. Chişinău, 2015, v. 58, nr. 4, p. 33-36. ISSN 1857-0666.
  • Babiuc Vasile. Afectarea sistemului gastrointestinal la pacienţii cu arsuri în diferite condiţii climaterice. În: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. Chişinău, 2015, nr. 6(63), p. 42-44. ISSN 1729-8687.
  • Babiuc Vasile. Aspectul ştiinţific al arsurilor. În: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. Chişinău, 2015, nr. 6(63), p. 38-41. ISSN 1729-8687.
  • Babiuc Vasile. Etiologia arsurilor în diferite condiţii climaterice. În: MJHS. Chişinău, 2015, vol. 5, nr. 3, p. 79-87. ISSN 2345-1467.
  • Babiuc Vasile. Afectarea sistemului cardiovascular la pacienţii cu arsuri în diferite zone climaterice. MJHS. Chişinău, 2015, vol. 6, nr. 4, p. 50-54. ISSN 2345-1467.
  • Бабюк В., Арнаут К. Изменения в почках при ожоговой травме в условиях жаркого климата. В: Современные методы диагностики и лечения травм опорнодвигательного аппарата. Кишинев, 1974, с. 127-131.

 

Brevete de invenţii:

  • Babiuc Vasile, Babiuc Alexandru, Babiuc Victor, Babiuc Nadejda „Metodă de tratament al arsurilor de gradul I-IIIB” MD: № 757 din 08.10.2013
  • Babiuc Vasile, Babiuc Alexandru, Babiuc Victor, Babiuc Nadejda. „Metodă de tratament al zonelor donor după dermoplastie la pacienţi cu arsurilor de gradul IIIB-IV”, MD:  №. 758 din 08.10.2013

 

          Rezumatul tezei

        Actualitatea studiului. Până în prezent nu sunt lucrări științifice consacrate studiilor arsurilor în dependență de factorii climaterici ai Globului Pământesc, când în timp de război va fi nevoie de o doctrină strictă medicală pentru a acorda ajutor și a trata un număr foarte mare de pacienți cu arsuri într-o scurtă durată de timp. De asemenea, nu sunt studii științifice exhaustive consacrate dinamicii arsurilor și a bolii combustionale în dependență de condițiile climaterice continentale, tropicale și subtropicale. Factorul de căldură influențează foarte mult asupra sistemei de acomodare a organismului la situații extremale. La arsuri această sistemă este grav afectată și de aceia studierea dinamicii arsurilor și a bolii combustionale, în dependență de factorii climaterici, are o însemnătate foarte mare pentru acordarea primului ajutor și tratament la pacienții cu arsuri.         

     Scopul studiului a fost de a studia dinamica arsurilor și a bolii combustionale în dependență de condiţii climaterice continentale, tropicale și subtropicale, a  transportării pacienţilor în stare de şoc şi metodele de prim ajutor și tratament în caz de război și Apărare Civilă.

       Obiectivele studiului au inclus cercetarea etiologiei arsurilor în dependență de influenta climatului (continental, tropical sau subtropical), a modificărilor metabolice (bilanțul hidroelectrolitic și proteic), a afectării organelor interne, a rolului microflorei în dependență de condițiile climaterice și tactica chirurgicală activă, precum și  elaborarea unor metode noi de primi ajutor şi tratament (cu soluţie de 06% de nitrat de argint și cu preparate azocomplexe).

        Noutatea și organizația științifică. Pentru prima dată au fost efectuate studii pentru a determina dinamica arsurilor și a bolii combustionale în dependență de factorii climaterici și a stabili cele mai favorabile condiții pentru transportarea pacienților în stare de șoc. A fost evaluată eficiența unor metode noi de tratament.

        Problema științifică soluționată în teză. A fost stabilită etiologia arsurilor în diferite condiții climaterice și determinată cauza suicidelor din punct de vedere militar, au fost identificate moddificările echilibrului hidroelectrolitic la pacienții cu arsuri în dependență de factorii climaterici, au fost elucidatee schimbările patologice ale organelor interne în combustii în dependență de condițiile climaterice, au fost stabilite condițiile optimale pentru transportarea pacienților în stare de șoc combustional, au fost elaborate metode noi de acordare a primului ajutor și metode de tratament cu soluție de 0,6% de nitrat de argint și cu preparate azocomplexe. 

        Semnificație teoretică și valoarea aplicativă a lucrării. Pentru prima dată în istoria arsurilor au fost făcute studii pe problema arsurilor în diferite condiții climaterice, iar rezultatele studiilor au intrat în arsenalul medical a Sistemei Armate.

Rezultatele studiilor acestei lucrări sunt puse la baza Sistemei Medicinale Militare, de prim ajutor și tratament la pacienți cu arsuri în caz de război, când, după datele multor experți, printre care academicianul A. Ceazov, Presnea Albaron și mulți alții în 24 de ore vor fi mai mult de 30-40 milioane de persoane afectate cu arsuri. Aceste metode vor fi folosite și în viața pașnică.