Cercetari Header image

Șandru Serghei – susţinerea tezei de doctor habilitat în științe medicale

Data
Consultant științific
Ghidirim Gheorghe, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, academician; Cojocaru Victor, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar

Pretendent: Șandru Serghei

 

Consultanți ştiinţifici:

Ghidirim Gheorghe, doctor habilitat în științe  medicale, profesor universitar, academician

Cojocaru Victor, doctor  habilitat  în științe medicale, profesor universitar

 

Referenți oficiali:

Sandesc Dorel, doctor în științe medicale, profesor universitar (România)

Grigoraș Ioana, doctor în științe medicale, profesor universitar (România)

Matcovshi Sergiu, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar

 

Consiliul ştiinţific specializat: DH 321.19-07

Tema tezei: „Managementul procesului anestezic la bolnavul geriatric în cadrul actului chirurgical”

Specialitatea: 321.19. Anesteziologie și terapie intensivă

 

Data: 18 ianuarie 2019

Ora: 14:00

Local: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, sala de conferințe,  bir. 205 (mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 165)

 

Componența Consiliului Științific Specializat:

Președinte:

Gudumac Eva, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar,  academician

 

Secretar științific:

Cornogolub Alexandru, doctor în științe medicale, conferențiar universitar

 

Membrii:

Guțu Evghenii, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar

Saulea Aurel, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar

Croitor Gheorghe, doctor habilitat în științe medicale, conferențiar universitar

Acalovshi Iurie, doctor in științe medicale, profesor universitar (România)

Tarabin Oleg, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar (Ucraina) .

 

Principalele publicaţii ştiinţifice la tema tezei ale autorului:      

‒  Șandru Serghei. Procesul anestezic al bolnavului geriatric. Monografie. Chișinău: Tipografia „Sirius”, 2017, 167 p.

‒ Șandru S. Modificările sistemului cardiovascular la vârstnici În: Curierul Medical. Chișinău, 2015, vol. 58, nr. 3.

‒ Şandru S., Dimitriu I., Boleac D. Managementul anesteziei loco-regionale la vârstnici. În: Actualităţi în anestezie, terapie intensivă şi medicină de urgenţă. Timişoara, România, 2008, p. 334-345.

‒ Boleac D., Șandru S. Avantajele asocierii anestezicului local cu opioid în cadrul anesteziei subarahnoidiene la intervenţiile ortopedice. În: Arta Medica. Chișinău, 2011, 2 (45), p. 199-202.

‒ Șandru S.,Tăzlăvan T., Arnaut O. ș.a. Particularitățile hemodinamicii centrale și periferice la pacienții în vârstă. În: Jurnalul Român de Anestezie Terapie Intensivă, Sinaia, România, 2013, 20 (1) p.18. (IF 0,08).

‒ Şandru S., Belîi A., Baltaga R., ș.a. Deteriorarea funcţiei cognitive la vârstnici în cadrul tratamentului chirurgical. În: Archives of the Balkan Medical Union. Chişinău, 2012, vol. 47 (4), p. 201-205. (IF 0,03).

‒  Ambrosii T., Șandru S.,Belîi A. The prevalence of perioperative complications in patients with and without obstructive sleep apnoea: a prospective cohort study. In: Rom J AnaesthInt Care. Cluj- Napoca, România, 2016, vol. 23, nr. 2, p. 103-110. (IF 0,16).

 

Rezumatul tezei

Problematica abordată

În rezultatul studiului a fost elaborată о metodologie de evaluare multilaterală a funcției respiratorii, funcției cardiace, hemodinamicii centrale, funcției sistemului nervos central, pentru determinarea dereglărilor acestora la bolnavul geriatric, în vederea optimizării asistenței anesteziologice și a asistenței medicale perioperatorii în cadrul tratamentului chirurgical. Au fost cercetate diverse metode de anestezie și terapie intensivă, pentru selectarea celor mai optime metode anestezice în cadrul intervenției chirurgicale şi în perioada postanestezică şi postoperatorie. Au fost studiate diverse metode corective în cadrul pregătirii bolnavului geriatric pentru intervenția chirurgicală, inclusiv profilaxia DCPO. În cadrul studiului a fost elaborată şi implementată în clinică o metodă brevetată: anestezia spinală continuă la pacientul vârstnic în decubit lateral, folosind anestezicul local hypobaric.

Conţinutul de bază al tezei

A fost realizat un studiu complex care a permis determinarea metodelor de cercetare medico-biologică și instrumentelor tehnologice de pregătire preoperatorie a pacientului geriatric și de reducere a riscului ASA. Evaluarea preanestezică multilaterală și asistența anesteziologică propusă au permis identificarea unor soluții de eficientizare a asistenței perioperatorii la bolnavii vârstnici prin reducerea complicaţiilor ce ţin de anestezie.

Principalele rezultate obţinute

Au fost determinate modificările sistemului respirator la bolnavul geriatric, care sunt de tip restrictiv în marea majoritate a cazurilor (aproximativ la 2/3) comparativ cu pacienții tineri, unde schimbările restrictive au fost constatate numai la o 1/3 din bolnavii examinați. Valorile CVF, VEMS și PEF sunt în scădere la pacienţii vârstnici.

A fost demonstrată o relație strânsă între vârstă – genul biologic – risc anesteziologic ASA cu o semnificație practică. O treime de valoarea riscului anesteziologic ASA este determinată de vârsta și genul biologic, prima fiind un factor de risc, și a doilea fiind factor de protectie.

A fost demonstrat că anestezia spinală continuă cu anestezicul local hipobar în decubit lateral este o metodă de elecție în cadrul intervenţiei chirurgicale şi perioadei postanestezice – postoperatorii la pacienții cu chirurgia pe femur, având o incidenţă scăzută a complicaţiilor, schimbări hemodinamice mai mici, o frecvența scăzută de utilizarea preparatelor vasoactive, precum și o analgezie postoperatorie adecvată

A fost elaborat un model pentru identificarea relațiilor doza de bupivacaină 0,5% – vârsta pacientului beneficiar de intervenții pe femur, ajustat la genul biologic și nivelul puncției, сu “personaizarea” dozei de bupivacaina  0.5%  pentruaceastă categoria de pacienți.

A fost demonstrat că schema de tratament (preoperatoriu + 7 zile postoperatoriu Citicolină (1000 mg/24 ore) și Actovegină (600 mg/24 ore)), testată prin metodele de evaluare a performanţei cognitive moderne, este eficientă pentru prevenirea dezvoltării disfuncţiei cognitive postoperatorii la pacienţii vârstnici.

A fost determinat că insuficiența respiratorie cronică și vârsta sunt factorii de risc pentru letalitatea crescută la pacienții cu ASA III, beneficiari de intervenții chirurgicale pe femur.

A fost determinat că vârsta prezintă un factor important pentru riscul de apariție AO, determinată după chestionarele STOPBANG și BERLIN, având impactul mai mare pentru primul. HTA și diabetului zaharat reprezintă factorii mportanți pentru probabilitatea apariției de AO determinată după chestionarul BERLIN.