Cercetari Header image

Dumitru Zabolotnîi – susținerea tezei de doctor în științe medicale

Data
Burlacu Valeriu, doctor în științe medicale, profesor universitar

Pretendent:  Zabolotnîi Dumitru

 

Conducător științific:  

Burlacu Valeriu, doctor în științe medicale, profesor universitar

 

Consultant ştiinţific:

Stanislav Groppa, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, Academician al AȘM

 

Consiliul Știinţific SpecializatD 50.323.01-01

Tema tezei: „Analgezia inhalatorie în managementul pacientului cu afecțiuni carioase și pulpare”

Specialitatea: 323.01 – Stomatologie

Data: 17 mai 2017

Ora: 14:00

Local: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, Sala de conferințe, bir. 205 (mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165).

 

Consiliul Științific Specializat:

Președinte:

Lupan Ion, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar

 

Secretar științific:

Spinei Iurie, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar

 

Membrii Consiliului Științific Specializat:

Munteanu Ion, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar

Cojocaru Victor, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar

Cojocaru Mihail, doctor în ştiinţe medicale, conferenţiar universitar

Uncuţă Diana, doctor habilitat în ştiinţe medicale, conferenţiar universitar

 

Referenţii oficiali:

Nicolau Gheorghe, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar

Popovici Teodor, doctor în ştiinţe medicale, conferenţiar universitar

 

Principalele publicaţii ştiinţifice la tema tezei ale autorului

1. Zabolotnîi D. Eficientizarea tratamentului stomatologic și pregătirea psihoemoțională a pacientului. Medicina stomatologică, Nr. 2(31)/2014.

2. Zabolotnîi D. Motivarea pacienților pentru un tratament stomatologic. Analele Științifice ale USMF „Nicolae Testemițanu”, Nr. 4(14)/2013, Chișinău.

3. Zabolotnîi D. Controlul fricii și durerii în stomatologie. Analele Științifice ale USMF „Nicolae Testemițanu”, Nr. 4(13)/2012.

4. Zabolotnîi D., Zabolotnîi G. Analiza parametrilor hemodinamici in cadrul tratamentului stomatologic. Medicina stomatologică, Nr. 3(24)/2012.

5. Burlacu V., Cartaleanu A., Ojovan A., Burlacu V., Costru T., Zagnat V., Fala V., Tintiuc E., Zabolotnîi D., Friptu D., Chiriac O., Șepelenco V. Prevenția avansării patologiilor stomatologice”, Medicina stomatologică, Nr. 4(25)/2012.

6. Zabolotnîi D., Zabolotnîi G. Controlul anxietății și durerii in stomatologie”. Medicina stomatologică, Nr. 4(21)/2011.

7. Groppa St., Zabolotnîi D., Burlacu V. Metode de analgezie în stomatologia terapeutică”. Analele Științifice ale USMF „Nicolae Testemițanu”, Nr. 4(12)/2011.

8. Zabolotnîi D., Burlacu V. Inhalarea de metoxifluran reduce anxietatea, dar nu și durerea pacienţilor trataţi de afecţiuni carioase și pulpare: studiu prospectiv randomizat. În: Revista de științe ale sănătății din Moldova. Vol. 10 4/2016, p. 84-92. ISSN 2345-1467.

 

Rezumatul tezei

Problematica abordată: Caria dentară și complicațiile ei reprezintă o problemă socială și economică mondială prin frecvența și intensitatea sa, fapt care insistă măsuri de prevenire și tratament ca preocupare principală a stomatologiei. O terapie solitară antidoloră nu este suficientă 100% în practica dentară, ci doar combinarea mai multor factori are un efect cumulativ pozitiv: pregătirea psihică, sedarea farmaco-terapeutică și anestezia loco-regională.

Conţinutul de bază al tezei: Analgezia este o stare în care apare o reducere sau o absență a percepției durerii, conștiența fiind păstrată sau abolită. Ameliorarea stării de frică a pacienților este posibilă prin aplicarea premedicației ce are scopul de a stabiliza funcția sistemului nervos central și a altor sisteme și organe, facilitând colaborarea medic-pacient. Scopul premedicației trebuie să fie necondiționat determinat de efectul anxiolitic și de cel analgezic pentru îmbunătățirea toleranței la durere. Analgezia inhalatorie pe bază de metoxifluran are efecte analgezice clasice care depind de doză, ridicând gradul de suportabilitate a durerii și reducând efectul durerii resimțite. Începe să acționeze în câteva minute, avantajul fiind posibilitatea autoadministrării în caz de duere sau la anticiparea acesteia.

Principalele rezultate obţinute: Studiul a demonstrat rolul combaterii și controlului durerii sunt esențiale în succesul terapeutic. Informarea amplă a pacienților despre remediile, modul de administrare și acțiune a analgezicelor a constituit baza comunicării ulterioare. Indicii anxietății și durerii pe parcursul tratamentului au avut tendințe de diminuare. Datorită acestor factori am remarcat o cooperare mai eficientă medic-pacient prin creșterea adresabilității pentru tratament. Din cei 71 pacienți primari, 18 au efectuat de la 2 la 5 vizite, în total fiind 48. În cazul administrării analgeziei inhalatorii, indicii anxietății diminuează mai progresiv decât în cazul injectării soluției anestezice, pe când cei ai durerii sunt în raport invers. Necesitatea de a recurge la tehnica de analgezie alternativă în cazul tratamentului pulpitelor prin metoda extirpării vitale se explică de particularitățile anatomice specifice a zonei de intervenție și anume prezența unui număr mare de nociceptori pe suprafața pulpară.