
Duca Victoria - susținerea tezei de doctor în științe medicale
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, sala de conferințe 205, bd. Stefan cel Mare și Sfânt 165, Chișinău, MD-2004.
Ședința comisiei de susținere publică a tezei de doctor în științe medicale cu tema „Epilepsia la femei de vârstă reproductivă. Studiu clinic-imagistic-electroencefalografic”.
A absolventei doctoratului Duca Victoria
Programul de doctorat: 321.05 Neurologie clinică.
Conducător științific: Gavriliuc Mihail, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, USMF „Nicolae Testemițanu”.
Membrii Comisiei de îndrumare:
Vovc Victor, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, USMF „Nicolae Testemițanu”, specialitatea 312.01 Fiziologie și fiziopatologie;
Lisnic Vitalie, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, USMF „Nicolae Testemițanu”, specialitatea 321.05 Neurologie clinică.
Membrii Comisiei de doctorat:
Nacu Anatol, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, USMF „Nicolae Testemiţanu”, Catedra de sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie, specialitatea 321.06 Psihiatrie şi narcologie – Președinte;
Gavriliuc Mihail, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, USMF „Nicolae Testemițanu”, Catedra de neurologie nr1, specialitatea 321.05 Neurologie clinică – conducător științific.
Referenți oficiali:
Vovc Victor, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, USMF „Nicolae Testemițanu”, Catedra de fiziologie a omului și biofizică, specialitatea 312.01 Fiziologie și fiziopatologie – membru al comisiei de îndrumare;
Falup-Pecurariu Cristian, doctor în științe medicale, profesor universitar, Facultatea de Medicinǎ, Universitatea Transilvania, Braşov, România;
Odobescu Stela, doctor habilitat în științe medicale, conferențiar cercetător, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie ,,Diomid Gherman”, specialitatea: 321.05 Neurologie clinică.
Teza și rezumatele pot fi consultate la adresa electronică:
Teza: http://repository.usmf.md/./handle/20.500.12710/26667
Rezumat (engleză): http://repository.usmf.md/./handle/20.500.12710/26666
Rezumat (română): http://repository.usmf.md/./handle/20.500.12710/26665
Avizele/comentariile/propunerile la teză pot fi transmise la adresa electronică phdschool@usmf.md sau depuse în forma pe hârtie la Școala doctorală în domeniul Științe medicale (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 165, bir. 214 între orele 9.00-18.00).
Articole la tema tezei, publicate în reviste științifice naționale acreditate:
- DUCA, V. Anxiety and depressive disorders associated with epilepsy in women of reproductive age. In: Moldovan Medical Journal, 2021; nr. 2 (64), pp. 16-20. ISSN 2537- 6373. DOI: https://doi.org/10.52418/moldovan-med-j.64-2.21.03
- DUCA, V., GAVRILIUC, M. Epilepsia la femei de vârstă reproductivă. Aspecte clinice-imagistice-electroencefalografice. Revista literaturii. În: Buletinul Academiei de Stiințe a Moldovei. Științe Medicale. Chișinău, 2020; 3 (67): pp. 6-13. ISSN 1857-0011.
- DUCA, V., GAVRILIUC, M. Modificarea crizelor epileptice generalizate clonico-tonice și crizelor absență: caracteristici clinice și electroencefalografice. În: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale. Chișinău, 2017; 5 (57): pp. 68-72. ISSN 1857-0011.
- DUCA, V., CHIOSA, V. Mioclonusul epileptic la femei sub aspect evolutiv de vârstă. În: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale. Chișinău, 2011; 1 (29): pp. 52-57. ISSN 1857-0011.
- DUCA, V., GAVRILIUC, M. Model predicting the onset of antiepileptic drug resistance in women of reproductive age with epilepsy: analytical study. Moldovan Journal of Health Sciences, 2023; 10 (4): 11-18.
Alte publicații la tema tezei în reviste de profil/ediții din țară și peste hotare: 15 publicații
Obiecte de proprietate intelectuală:
- Duca V. Implementarea ,,Modelului predictiv al agravării evoluției epilepsiei la femeile de vârstă reproductivă” pentru prezicerea agravării bolii. Certificat nr. 5990, Ministerul Sănătății, USMF “Nicolae Testemițanu”, 21.02.23.
- Duca V. Implementarea ,, Modelului de predicției a survenirii în timp a statusului epileptic” pentru managementul pacienților cu forme grave ale bolii. Certificat nr. 5991, Ministerul Sănătății, USMF “Nicolae Testemițanu”; 21.02.23.
- Duca V. Implementarea ,, Modelului de predicției a instalării rezistenței la tratamentul cu medicamente antiepileptice ” cu scop de prevenire a progresiei în timp a bolii. Certificat nr. 5992, Ministerul Sănătății, USMF “Nicolae Testemițanu”; 21.02.23.
- Duca V. Implementarea ,, Modelului de predicției a remisiei stabile a epilepsiei” pentru a estima potențialul curativ și a modera medicația antiepileptică. Certificat nr. 5993, Ministerul Sănătății, USMF “Nicolae Testemițanu”; 21.02.23.
Rezumatul tezei:
Structura tezei: Textul tezei este expus pe 119 pagini text de bază, procesate la calculator, fiind constituită din: lista abrevierilor, introducere, 4 capitole, sinteza capitolelor, concluzii generale, recomandări practice, bibliografia din 245 de surse și 8 anexe. Materialul ilustrativ include 28 de tabele, 21 de figuri.
Cuvinte cheie: Epilepsie, femei, vârstă reproductivă, corelații clinico-neurofiziologice, corelații clinico-imagistice, monitorizare de durată, modele matematice predictive.
Scopul studiului: Studierea interrelațiilor de la debutul maladiei și timp de 5 ani de la înrolare în studiu, între particularitățile clinice, neurofiziologice și imagistice a epilepsiei la femeile de vârstă reproductivă, cu elaborarea modelelor matematice predictive pentru cele mai importante evenimente clinice depistate.
Noutatea și originalitatea științifică: Au fost caracterizate, în premieră, tiparele de evoluție în timp, precum și interrelațiile dintre parametrii clinici, neurofiziologici și imagistici la femeile de vârstă reproductivă, suferinde de epilepsie, în funcție de vârsta de debut a maladiei. S-a constatat că există mai multe corelări statistic semnificative dintre parametrii clinici, neurofiziologici și imagistici, însă o importanță clinică reală o au doar unele dintre ele. De asemenea, în rezultatul propriilor cercetări, a fost posibilă elaborarea, în premieră, a unor modele matematice, care pot prognoza cu acuratețe agravarea în timp a stării, survenirea statutului epileptic, instalarea rezistenței la medicamentele antiepileptice și remisia stabilă a maladiei la pacientele de vârstă reproductivă cu epilepsie
Problema științifică importantă soluționată în teză: Au fost identificate particularitățile evoluției în timp a caracteristicilor clinice, neurofiziologice și imagistice, precum și interrelațiile dintre ele la pacientele de vârstă reproductivă cu epilepsie, fapt ce a făcut posibilă elaborarea unor modele matematice predictive pentru 4 evenimente importante (agravarea în timp a stării, survenirea statutului epileptic, instalarea rezistenței la medicamentele antiepileptice și remisia stabilă a maladiei).
Semnificația teoretică a cercetării: Lucrarea oferă o metodologie elaborată, adaptată, de investigare clinico-instrumentală, documentare și monitorizare în timp a pacientelor de vârstă reproductivă cu epilepsie, care permite identificarea particularităților clinice, neurofiziologice și imagistice în timp, în funcție de vârsta de debut a maladiei. De asemenea, lucrarea oferă suportul teoretic și metodologic al elaborării și aplicării modelelor matematice predictive pentru 4 evenimente importante (agravarea în timp a stării, survenirea statutului epileptic, instalarea rezistenței la medicamentele antiepileptice și remisia stabilă a maladiei).
Valoarea aplicativă a lucrării: Rezultatele cercetării oferă soluții practice simple pentru medicii neurologi în evaluarea, stratificarea riscurilor, monitorizarea pacientelor de vârstă reproductivă cu epilepsie. Au fost identificate corelațiile semnificative din punct de vedere clinici dintre parametrii clinici, neurofiziologici și imagistici, precum și leziunile cerebrale cu potențial epileptogen, identificabile la examenul prin rezonanță magnetică. Modelele matematice elaborate fac posibilă prognozarea cu o acuratețe net superioară decât metodele existente a 4 evenimente importante (agravarea în timp a stării, survenirea statutului epileptic, instalarea rezistenței la medicamentele antiepileptice și remisia stabilă a maladiei).
Implementarea rezultatelor științifice: Rezultatele cercetărilor au fost implementate în practica clinică curentă (parte componentă a protocolul clinic instituțional, procedura operațională standardizată a locului de lucru) în Secția de neurologie a Spitalului de Stat, Chișinău, Republica Moldova.