Cercetari Header image

Cristina Gaberi – susținerea tezei de doctor în științe medicale

Date
Larisa Spinei, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar

Pretendent: Gaberi Cristina

 

Conducător ştiinţific:

Larisa Spinei, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar

 

Consiliul ştiinţific specializat:  D 50.331.03-06

Tema tezei:  „Programele de reducere a riscurilor asupra sănătății persoanelor care injectează droguri în Republica Moldova”

Specialitatea:  331.03 - Medicină socială și management

Data: 15 februarie 2017

Ora: 14:00

Local: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, Sala de conferințe, bir. 205 (or. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165)

 

Consiliul Științific Specializat:

Președinte:

Tintiuc Dumitru, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar

Secretar științific:

Gramma Rodica, doctor în științe filosofice, conferențiar universitar

 

Membrii Consiliului Științific Specializat:

Lozan Oleg, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar

Grejdianu Tudor, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar

Damașcan Ghenadie, doctor habilitat în științe medicale

Rîmiș Constantin, doctor în științe medicale, conferențiar universitar

Chihai Jana, doctor în științe medicale, conferențiar universitar

 

Referenți oficiali:

Nacu Anatol, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar

Bivol Angela, doctor în științe medicale

 

Principalele publicaţii ştiinţifice la tema tezei ale autorului

Articole în reviste ştiinţifice internaţionale cotate SCOPUS:

1. Gaberi C. The impact of harm reduction programs among injecting drug users in the Republic of Moldova. In: Archives of the Balkan Medical Union. Bucharest, Romania, 2013, vol. 48, p. 481-483.

2. Gaberi C. Problema utilizării drogurilor la nivel global și corelarea acestora cu practica Republicii Moldova. In: Archives of the Balkan Medical Union. Chișinău, 2015, vol. 50, p. 221-225.

3.Gaberi C., Spinei L. Unele caracteristici ale utilizatorilor de droguri injectabile din cadrul programelor de reducere a riscurilor din Republica Moldova. In: Archives of the Balkan Medical Union. Chișinău, 2015, vol. 50, p. 217-220.

4. Gaberi C. Drogues et substitution – de la guerre a la pacificasion. In: Archives of the Balkan Medical Union. Chișinău, 2016, vol. 51, p. 153-156.

5. Gaberi C., Spinei L. Evaluarea schimbărilor comportamentale ale utilizatorilor de droguri injectabile în rezultatul programelor de reducere a riscrurilor din Republica Moldova. In: Archives of the Balkan Medical Union. Chișinău, 2016, vol. 51, p. 157-159.

6. Gaberi C. Les strategies de reduction des risqué. In: Archives of the Balkan Medical Union. Chișinău, 2016, vol. 51, p. 160-162.

Articole în reviste științifice din Registrul Naţional al revistelor de profil, cu indicarea categoriei:

7. Gaberi C. Programele de prevenire HIV în rândul populației cu risc sporit de infectare din Republica Moldova. În: Buletinul Academiei de Științe a Moldovei. Științe Medicale. Chișinău, 2012, nr. 3(35), p. 221-223. Сategoria B.

8. Gaberi C., Spinei L. Impactul programelor de reducere a riscurilor asupra utilizatorilor de droguri injectabile din Republica Moldova În: Anale știinţifice ale Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Chişinău, 2012, ediția 13, vol. 2, p. 408-411.

9. Gaberi C. Morbiditatea asociată consumului de droguri la persoanele din Republica Moldova, studiu retrospectiv, descriptiv. În: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova, 2016, vol. 9, nr. 3, p. 29-42. Categoria C.

Ghiduri metodice/metodologice:

10. Gheorghiță Ș., Osoianu I., Gaberi C., Rotaru E., Stratulat S. Ghidul și Manualul Operațional în supravegherea epidemiologică de generația a II-a a infecției HIV/SIDA în Republica Moldova. Chișinău, 2013, 80 p.

Materiale la forumuri științifice naționale și internaționale:

11. Conferința științifică anuală a IMSP Institutul de Medicină Urgentă a tinerilor specialiști „Supradozările cu droguri în structura urgențelor medico-chirurgicale”, Chișinău 2016.

12. Al 6-lea Congres medical național cu participare internațională a rezidenților și tinerilor specialiști MedEspera a USMF „Nicolae Testemițanu”, „Efectul PRR în rândul PCID sub aspectul schimbărilor comportamentale”, Chișinău 2016.

13. Conferința națională cu participare internațională a Asociației de Perinatologie „Problema socială a copiilor din familii în care se consumă droguri”, Chișinău 2016.

 

Rezumatul tezei

Problematica abordată:  Problema științifică soluționată în teză constă în elucidarea aspectelor medico-sociale, a morbidității generale și asociate consumului de droguri la PCID, fapt ce a permis evidențierea barierelor existente în asigurarea accesului la PRR și diminuării riscurilor pentru sănătatea publică. Evaluarea cost-beneficiului PRR și a schimbărilor comportamentale la PCID, beneficiari ai programelor de reducere a riscurilor a argumentat necesitatea asigurării durabilității financiare a PRR în scopul asigurării accesului, îmbunătățirii calității vieții PCID și reducerii riscurilor pentru sănătatea publică.

Conţinutul de bază al tezei: Lucrarea este expusă pe 200 de pagini de text electronic, conține 61 de figuri, 19 tabele, 15 anexe; constă din următoarea structură: introducere, 4 capitole, concluzii generale și recomandări, rezumat în limbile română, engleză și rusă, bibliografie cu 142 de titluri, 128 de pagini text de bază.

Principalele rezultate obţinute: Cunoașterea aspectelor medico-sociale, a morbidității generale și asociate consumului de droguri la PCID în RM sunt premise importante în elaborarea strategiilor de diminuare a riscurilor pentru sănătatea publică. Schimbările comportamentale ale PCID, beneficiari ai PRR, constituie indicatorul principal al cost-beneficiului acestor programe. Prin creșterea unei practici de injectare sigure de 14,5 ori și siguranța actului sexual în 73% dintre cazuri, de rând cu instruirile și consilierile efectuate a asigurat la rândul său evitarea a 10336 de cazuri noi de HIV și HVC în perioada anilor 2012-2015. Morbiditatea generală și cea asociată consumului de droguri înaltă, nivelul de acoperire cu PRR a populației-cheie afectate, precum și dinamica în creștere a numărului PCID atestă existența barierelor organizatorice, medico-sociale și juridice în asigurarea accesului și diminuării riscurilor la acest subgrup de populație. În condițiile socioeconomice reale ale RM, de rând cu absolvirea graduală a suportului financiar pentru PRR din partea donatorilor externi, precum și prioritățile competitive dintre programele finanțate din exterior care urmează a fi preluate de către stat, evaluarea cost-beneficiului PRR în scopul asigurării continuității accesului este de o importanță majoră pentru sănătatea publică.