Pretendent Lucia Cobîltean
Conducător științific: Vlada-Tatiana Dumbrava, dr. hab. șt. med., profesor universitar, Om Emerit
Consultant ştiinţific: Ion Corcimaru, dr. hab. șt. med., profesor universitar, membru-corespondent al AȘM
Consiliul ştiinţific specializat: D50-321.01 Boli interne (Gastroenterologie)
Tema tezei: „Dereglările hemostazei și tratamentul la pacienții cu ciroze hepatice”
Specialitatea: 321.01 Boli Interne (Gastroenterologie)
Data: 06 aprilie 2016
Ora: 14:00
Local: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, or. Chișinău, Republica Moldova (bd. Ștefan cel Mare și Sfînt 165, Sala de conferințe, bir. 205)
Principalele publicaţii ştiinţifice la tema tezei:
1. Vlada Dumbrava, Ion Corcimaru, Lucia Cobîltean. Modificările hemostazei primare și secundare la pacienții cu ciroză hepatică. În: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe medicale. Chişinău, 2008, 2 (16), p. 136-141. ISSN: 1857-0011.
2. Lucia Cobîltean, Vlada-Tatiana Dumbrava, Nicolae Proca, Maria Cojuhari. Modificările antitrombinei III și proteinei C la pacienții cu ciroză hepatică. În: Sănătate publică, economie și management în medicină. Chișinău, 2013, 5(50), p. 103-106. ISSN: 1729-8687.
3. Lucia Cobîltean. Modificări de hemostază în patologiile hepatice. În: Anale ştiinţifice ale USMF „Nicolae Testemiţanu”, vol.III, ediţia VII. Probleme actuale în medicina internă. Chişinău, 2006, p. 246-250.
4. Lucia Cobîltean. Modificări trombocitare la pacienții cu ciroză hepatică. În: Anale ştiinţifice ale Universităţii de Stat din Moldova, vol.III, ediția IX. Probleme actuale în medicina internă. Chişinău, 2008, p. 105-109.
5. Lucia Cobîltean. Manifestările clinico-paraclinice ale dereglărilor hemostazei la pacienții cu ciroză hepatică. Materialele conferinţei științifice dedicate jubileului de 190 ani de la fondarea Spitalului Clinic Republican. În: Arta Medica. Ediție specială. Chişinău, 2007, p. 198-201. ISSN: 1810-1852.
6. Cobîltean L., Dumbrava V., Corcimaru I., Proca N., Ipatii C. Hemostaza primară și sindromul hemoragipar la pacienții cu ciroză hepatică. Rezumate Congresul II de Gastroenterologie și Hepatologie cu participare internațională. In: Arta Medica. Ediție specială. Chisinau, Moldova, 2008, 3(30), p. 204-207. ISSN: 1810-1852.
Rezumatul tezei
Problematica abordată: a constat în studierea dereglărilor de hemostază la pacienţii cu ciroze hepatice, determinarea manifestărilor clinice a sindromului hemoragipar și aprecierea metodelor de corecţie a hemostazei în funcție de stadiul bolii.
Conţinutul de bază al tezei: Teza este compartimentată tradițional și constă din introducere, revista literaturii tematice (Capitolul 1), prezentarea materialului clinic și a metodelor de cercetare (Capitolul 2), prezentarea datelor proprii obținute (Capitolele 3 și 4), analiza și sinteza rezultatelor, concluzii, recomandări practice și 5 anexe. Teza este expusă pe 132 de pagini dactilografiate. Materialul iconografic include 17 figuri, 33 de tabele. Lucrarea dată este fundamentată pe 226 de surse bibliografice.
Principalele rezultate obţinute: Sindromul hemoragipar se întâlnește frecvent la pacienții cu ciroză hepatică și frecvența acestuia crește odată cu progresarea procesului patologic independent de factorul etiologic al bolii. Scăderea numărului de trombocite și a capacității lor de agregare la pacienții cu ciroză hepatică progresează odată cu avansarea procesului și denotă agravarea stării pacientului prin apariția complicațiilor hemoragice. Scăderea indicelui protrombinic, creșterea TTPA și TT sunt parametrii hemostazei secundare care se modifică la pacienții cu ciroză hepatică și progresează odată cu avansarea procesului. Scăderea anticoagulanților fiziologici: antitrombina III și proteina C la pacienții cu ciroză hepatică odată cu progresarea bolii independent de factorul etiologic. Plazma proaspăt congelată induce îmbunătățirea atât a parametrilor verigii trombocitare de hemostază, cât și a parametrilor hemostazei secundre.
Rezultatele științifice ale studiului au fost aprobate ca valoare și impementate în activitatea curativă curentă a secției Hepatologie a IMSP Spitalul Clinic Republican din Municipiul Chișinău. În baza acestui studiu a fost elaborată o metodă de diagnostic de laborator privind determinarea capacității de agregare a trombocitelor in vitro ( brevet de invenție MD 3670 G2).