Cercetari Header image

Diana Boleac – susţinerea tezei de doctor în științe medicale

Date
Șandru Serghei, dr. șt. med., conf. univ., USMF ”Nicolae Testemițanu”

Pretendent: Boleac Diana

Conducător ştiinţific: Șandru Serghei, dr. șt. med., conf. univ., USMF ”Nicolae Testemițanu”

Consultant ştiinţific: Croitor Gheorghe, dr. hab. șt. med., conf. univ., USMF ”Nicolae Testemițanu”

Consiliul ştiinţific specializat: D 50 321.19-01

Tema tezei: Anestezia spinală epidurală în chirurgia ortopedică a femurului.

Specialitatea: 321.19 – Anesteziologie şi terapie intensivă

Data: 11 iunie 2014

Ora: 14:00

Local: USMF „Nicolae Testemiţanu”, sala 205 (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 165, Chişinău, MD 2004)

Principalele publicaţii ştiinţifice la tema tezei ale autorului:

  1. Boleac D. Anestezia combinată spinală epidurală: avantaje şi tehnici de performare. În: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Științe medicale. Chișinău, 2010, 3(26), p. 181-184. Categoria B.
  2. Boleac D. Indicațiile pentru transfuzii, aspecte în chirurgia ortopedică (revista literaturii). In: Archives of the Balcan medical Union. Celsius Publishing House. Chișinău, 2012, vol. 47 (ssupl. 4), p. 168-170. ISSN 0041 – 6940.
  3. Boleac D., Șandru S. Anestezia combinată spinală epidurală în chirurgia ortopedică a femurului: analiza parametrilor hemodinamici. În: Buletinul Academiei de Științe a Moldovei. Științe medicale. Chișinău, 2013, 3(39), p. 195-202. Categoria B.
  4. Boleac D. The optimization of combined epidural and spinal anaesthesia in surgical treatment of orthopaedic emergencies. In: Archives of the Balkan Medical Union. Chișinău, 2008, p.40-42. ISSN 0041 – 6940.

Rezumatul tezei

  1. 1.      Problematica abordată

Studiul comparativ al tehnicilor de anestezie spinală și epidurală cu tehnica combinată spinală epidurală, cu determinarea metodei optimale de anestezie și analgezie, ce va oferi stabilitate hemodinamică mai bună și modificări minime respiratorii pacientului ortopedic.

  1. 2.      Conţinutul de bază al tezei

Au fost analizate comparativ efectele hemodinamice și respiratorii la pacienții cu anestezie spinală, epidurală și combinată spinală epidurală în chirurgia ortopedică a femurului. A fost studiată evoluția blocului neuraxial și dinamica durerii în anestezia spinală, epidurală și combinată spinală epidurală la pacientul ortopedic. A fost studiat spectrul de incidente şi complicaţii intra şi postoperatorii.

  1. 3.      Principalele rezultate obţinute

A fost soluționată problema labilității perioperatorii a funcției respiratorii și hemodinamice, precum și a durerii postoperatorii intense la pacienții cu intervenții ortopedice a femurului, beneficiari de anestezie spinală, epidurală și combinată spinală epidurală. A fost demonstrat că, tehnica de anestezie combinată spinală epidurală (de modificație proprie, OȘ nr. 3798), comparativ cu spinală și epidurală, asigură o stabilitate perioperatorie semnificativ mai durabilă a funcției respiratorii, hemodinamice, precum și conferă o analgezie postoperatorie mai calitativă la pacientul de profil ortopedic. A fost optimizat circuitul clinic al pacienților beneficiari de anestezie combinată spinală epidurală în chirurgia ortopedică a femurului.